top of page
  • תמונת הסופר/תענת זלמנסון קוזניצוב

הקרנת סרט ודיון "מבצע חתונה" (ניסיון חטיפת המטוס הריק)


 

לנינגרד, 1970. קבוצת יהודים מנסים לחטוף מטוס ריק כדי לברוח לישראל ונתפסים על ידי הקג"ב. הם נשפטים בעוון בגידה במולדת ושניים מהם מקבלים גזר דין מוות. 45 שנה לאחר מכן בתם של מנהיגי הקבוצה, ענת זלמנסון-קוזניצוב, חושפת דרך מסע אישי את סיפור הוריה הנחשבים לגיבורים בארץ ובעולם המערבי, אבל ברוסיה עדיין מכונים "טרוריסטים".

 

במאגר הסרטים של משרד החינוך, מובילנד, תוכלו לצפות ולהקרין את "מבצע חתונה" לתלמידים! https://www.movieland.academy/media/t/1_9n2pa24z


אפשרויות תוספות של דיון אונליין עם אסירת ציון לשעבר וגיבורת הפרשה סילווה זלמנסון ביחד עם בתה של סילווה ויוצרת הסרט ענת זלמנסון קוזניצוב. צרו קשר anatzk0702@gmail.com

 

אורך: 62 דקות

שפות מדוברות: עברית, רוסית, אנגלית

כתוביות לבחירה: עברית, רוסית, אנגלית, ספרדית, לטבית


חומרים


"אין ספק שיש מקום רב להגברת המודעות של החברה הישראלית למאבק ההירואי הזה ששינה​ ​סדרי עולם, כוחם של אנשים כנגד ממסדי הברזל ושבירת החומות." משה ויינשטוק, ראש הוועדה הפדגוגית לחינוך
"הסרט הזה הוא מאסטר-פיס. דמותו של קוזניצוב ועוד יותר של זלמנסון כובשות בעוצמתן,​ פיקחותן וחינניותן. גם ענת, הבת והבמאית המקסימה, היא חלק בלתי נפרד מהתיעוד המרגש, שמחזיר את האם הגיבורה לביקור ברוסיה כולל בבית הכלא של הקג"ב. את הסרט הזה צריך לראות כל ישראלי, ובוודאי כל עולה מברה"מ לשעבר או צאצא של עולים" עוז אלמוג, סוציולוג והיסטוריון אוניברסיטה חיפה ____


מבוא

הסרט התיעודי זוכה הפרסים "מבצע חתונה" מתאר דרך נקודת מבטה של במאית הסרט, את סיפור הוריה: ממנהיגי קבוצת "מבצע חתונה": קבוצת צעירים יהודים מסורבי עליה אשר ניסו לקחת מטוס מטוס ריק כדי לברוח לישראל מבריה"מ. האירוע נחשב כזה שהתניע את התנועה למען יהודת בריה"מ ובעקבותיו שוחררו כ 250,000 יהודים בשנות ה 70. מתוכם עלו לישראל 163,000 יהודים בעליית "שלח את עמי" בזמן שחברי הקבוצה נשארו במחנות עבודה ושלמו את מחיר החופש בשביל כולם.

* גללו למטה לתקציר המלא של הסרט.

קשר לחג חנוכה: גזרי הדין הוכרזו בחנוכה 1970. שנים מגזרי הדין היו מוות ביריה.

ולאחר שמונה ימים גזרי הדין הומתקו ל 15 שנות מאסר.

ניתן לקרוא את הכתבות על מבצע חתונה בהקשר חנוכה:

עיתון לילים ולנוער "אותיות" חנוכה 2016: מבצע (ללא) חתונה

ידיעות אחרונות חנוכה YNET 2020 מטוס חטוף, שנים בכלא וניצחון בלתי אפשרי


קשר לחג פסח וליום ירושלים: במשפט אמרה סילווה זלמנסון, האישה היחידה במשפט, "לשנה הבאה בירושלים". ובכך ידעה שתקבל עונש הרבה יותר קשה, ואכן קיבלה 10 שנות מאסר. העליה הגדולה הראשונה מבריה"מ בעקבות המשפט נקראה "שלח את עמי".


קשר ליום העצמאות: ביום העצמאות 1979, שוחררו חמישה מחברי הקבוצה, לאחר 9 שנים בגולאג, והגיעו לישראל לחגוג עם כל המדינה. צפו בארכיון מרגש של חברי הקבוצה ביום העצמאות 1979


מטרות למידה

אנחנו לומדים דרך סיפורם של סילווה זלמנסון ואדוארד קוזניצוב, על כוח האזרח לשנות משטרים טוטליטרים על חשיבות הסולידריות (מאבקם לא היה צולח ללא המאבק שנעשה למענם בעולם החופשי).

לומדים גם על המחיר הכבד שצריכים לשלם על מנת להשיג את השינוי.

לומדים על ההבדל בין גבורה לבין טרור.


קדימון הסרט:



הכנה לפני ההקרנה

ברית המועצות הייתה אחת משתי מעצמות-העל בעולם (יחד עם ארצות הברית), אבל המעצמה הזאת לא החזיקה מעמד והתפרקה ב 1991, רק אחרי 74 שנים של קיום.



ברית המועצות הייתה מורכבת ממדינות שנכבשו על ידי רוסיה, ולכן כולם הוכרחו לדבר רוסית, מכיוון שהשלטון הכובש ניסה למחוק כל זהות שהיא לא רוסית קומוניסטית.בברית המועצות היו 3 מיליון יהודים, אבל המדיניות הייתה נגד דת, כל דת.המשטר הסובייטי אסר על קיום חיים יהודיים, אך מנגד מנע מהיהודים לצאת לישראל. בעיני ההנהגה הסובייטית - יציאת היהודים הייתה סמל לכישלון התעמולה שברית המועצות היא גן עדן עלי אדמות. לכן כל ביטוי ליהדות, לציונות, לאהדה לישראל או לשאיפה לעלות לישראל היה נחשב לבגידה. רבים נעצרו ללא פשע ממשי, ונשלחו למאסר באשמת ריגול או בגידה.

בנוסף ממשלת ברית המועצות התייחסה לאזרחים כאל רכוש המדינה, ואסור היה לצאת מגבולות המדינה ללא קבלת אישור מיוחד: לא לטיול ובטח לא על מנת לעזוב את בריה"מ.

מי שביקש לצאת היה צריך לעבור דרך משרד הפנים, ולרוב לקבל סירוב. בברית המועצות האבטלה הייתה אסורה לפי החוק, מי שסומן כ"בוגד" (= מי שרוצה לעזוב הוא "בוגד") גם היה לרוב מפוטר מהעבודה ובכך הפך לעבריין.

היתה מחתרת יהודית ציונית בבריה"מ אשר בסתר למדו עברית, האזינו לרדיו ישראלי או אמריקאי, חגגו את החגים היהודים. בעולם החופשי לא ממש ידעו על המצב בבריה"מ, מכיוון שהמנהיגים היו מכריזים שכולם חופשיים לצאת, אבל פשוט לא רוצים.

היו מספר מקרים שעוררו את דעת הקהל. אבל אין ספק שהאירוע שנחשב לתפנית הגדולה ביציאת יהודים מבריה"מ היה "מבצע חתונה" - קבוצת צעירים, מסורבי עלייה, שהחליטו לעשות מעשה נועז – לחטוף מטוס ריק ולברוח. הרעיון היה של טייס יהודי שרצה לברוח. חברי הקבוצה קנו את כל הכרטיסים לטיסה בתוך בריה"מ בטענה שהם טסים לחתונה מקומית, והתכנית הייתה לשנות את מסלול הטיסה באוויר. שם הקוד למבצע היה "חתונה". האירוע הזה השפיע על כל היהודים בברית המועצות.

הבת של מנהיגי הקבוצה, ענת זלמנסון-קוזניצוב, ביימה סרט תיעודי "מבצע חתונה" אשר חושף את הסיפור האישי של הוריה.



תקציר הסרט "מבצע חתונה"​

לנינגרד, 1970:

קבוצת יהודים מנסים לחטוף מטוס ריק כדי לברוח לישראל ונתפסים על ידי הקג"ב.

הם נשפטים בעוון בגידה במולדת ושניים מהם מקבלים גזר דין מוות. הם אפילו לא עלו על המטוס.

לאחר 45 שנה, בתם של מנהיגי הקבוצה, ענת זלמנסון-קוזניצוב, חושפת דרך מסע אישי את סיפור הוריה הנחשבים לגיבורים בארץ ובעולם המערבי אבל ברוסיה עד היום מכונים "טרוריסטים".


מבצע חתונה התחיל כפנטזיה; תחת מסווה של טיסה לחתונה מקומית, חברי הקבוצה יקנו את כל הכרטיסים למטוס קטן בעל 12 מושבים. טייס הקבוצה ישתלט על תא הטייס וימריא מעבר לגבול.

הם נעצרו מספר צעדים לפני עלייתם למטוס ונשפטו על בגידה במולדת.


בין הנעצרים נותרת אישה אחת במשפט,סילווה זלמנסון. היא מקבלת עשר שנות מאסר.

בעלה הטרי של סילווה, אדוארד קוזניצוב, מנהיג הקבוצה, מקבל גזר דין מוות. ​


בעיתונות הסובייטית יש שמחה על כך שהפושעים קיבלו את עונשם, אבל בעולם המערבי רבבות אנשים דורשים "שלח את עמי!"

הסובייטים מתחילים לשחרר יהודים וחברי הקבוצה נשארים לשלם את מחיר החופש עבור כולם.


"ההורים שלך גיבורים", כך אמרו לענת מאז שהייתה ילדה.

הסיפור שהסעיר את העולם בשנות ה 70 החל להתפוגג מהזיכרון הקולקטיבי בשנות ה 90 עד שכמעט ונשכח לגמרי.

ענת מתחילה לחקור בארכיונים ומגלה סרטים רוסים בהם ממציאים את ההיסטוריה מחדש ושם מכנים את הוריה "טרוריסטים". בגיל 29 ענת נוסעת עם אמה לשחזר את מסעם בדרך לחטיפת המטוס ומגיעה עד לתא המעצר הטחוב בו שהתה סילווה, אז בת 25.

התחקיר של ענת מעמיק ומתמשך במשך שנים בהם היא מראיינת אנשי קג"ב, כדי להבין את הצד שלהם, ולמעשה הופך למסע שאינו נגמר.

דרך שילוב של ראיונות, מסע לברית המועצות לשעבר, ארכיונים נדירים ושחזורים שנעשו הן בישראל בשנות ה 80, והן ברוסיה בשנות ה 2000, ענת חושפת אותנו לראשונה מנקודת מבט אינטימית לסיפור המלא והמרתק של קבוצת אזרחים ששינו את ההיסטוריה וסדקו את מסך הברזל.


המכתב שכתבו וחתמו חברי קבוצת "מבצע חתונה" לפני יציאתם לשדה התעופה

(*המכתב לא מופיע בסרט)


ביוני 1970, לפני יציאתם למבצע, כתבו וחתמו חברי קבוצת "מבצע חתונה" על מכתב המיועד לאו"ם.

למכתב קראו: "הצוואה." המכתב לא הגיע ליעדו.


קראו קטעים נבחרים מהמכתב:


אנחנו *תשעה יהודים החיים בברית המועצות. כבר זמן מה אנחנו מנסים לעזוב את המדינה ללא אישור, לאחר שבמשך שנים קיבלנו סירוב יציאה מהמדינה.
אנחנו חלק מעשרות אלפים יהודים שבמשך הרבה שנים הכריזו בפני מוסדות בריה"מ על הרצון לעלות ארצה. הם (השלטונות) אמרו לנו בלעג שאנחנו נרקב כאן אבל לעולם לא נראה את המולדת שלנו.
הרשויות דחו את הזכות שלנו לעזוב תוך כדי התעלמות מחוקים בינלאומיים וסובייטים.
יהודים שהצהירו על רצונם להפוך לאזרחים ישראלים הפכו לאובייקט רדיפות ונאסרו. בהיותנו גוף זר במדינה הזאת אנחנו נמצאים תחת איום בלתי פסוק של אירועי שנות הארבעים, כאשר מדיניות של השמדה רוחנית הייתה מגיעה להשמדה פיזית של יהודים. העתיד שמחכה לנו, במקרה הטוב, הוא התבוללות רוחנית.
טענות הממשלה הקומוניסטית לפתירת הבעיה היהודית הם טענות שווא. הם צריכים להבין סוף סוף שלא יהיה להם מנוס ושגורל היהודים לא נמצא בידיהם.
בעזרת המבצע הזה, אנחנו מקווים למשוך את תשומת הלב של מנהיגי בריה"מ לתחינה הטרגית של יהודי בריה"מ ולהצהיר "שלח את עמי!
אנחנו פונים לארגונים הבינלאומיים וראשית כל למזכיר האו"ם, מר או-טן: יהודי ברית המועצות פנו אליך פעמים רבות לעזרה אבל כנראה שאתה אדיש לגורלו של עם שלם. אתה כל הזמן מתחמק מפתרון הבעיה הזאת. אתה לא הגבת למכתבים ששלחנו, בניגוד לצפיות שלנו אתה מגנה את המדייניות של ישראל, למרות שהמבצעים שלה מגנים על קיומה. לך אין זמן בשבילנו, או שלא אכפת לך מאיתנו, או שאתה פשוט פוחד לפגוע באינטרסים של מעצמה גדולה. אזי, מי צריך אתכם? ובאיזה זכות את יכולים לדבר בשם העמים של העולם?
אנחנו דורשים ממך לעשות כל מאמץ על מת לעצור את הפגיעה בזכויות האדם, כדי להקל על מצבם של שלושה מיליון יהודים בברית המועצות. די לשפיכות דמו של העם היהודי.
יהודי כל העולם! חובתכם הקדושה להיאבק בעד חירות אחיכם בברית המועצות. דעו לכם שגורל היהודים תלוי במעשיכם. יש בנו קנאה עמוקה לחופש, שבשבילכם זוהי שגרה. ואנחנו פונים אליכם לנצל את החופש שנתן לכם כדי לנסות ולעזור לנו וכל זמן שאין לנו את החופש הזה אתם חייבים לבנות ארצנו בבית היהודי ולהביא ואתנו לשם, במקום שהיינו ורצים להיות. מה שמניע אותנו זה הרצון להיות במולדת ולחלוק את גורלו של עם ישראל.
אנחנו פונים לכולנו בבקשה: במקרה שנכשלנו בניסיון - תדאגו ליקירים ולקרובים שלנו שלא ייענשו בגלל המבצע שלנו. הסכנות שאנחנו לוקחים הם רק על עצמנו.
על החתום: מארק דימשיץ, אדוארד קוזניצוב, בוריס פנסון, אנטולי אלטמן, ישראל זלמנסון, וולף זלמנסון, יוסף מנדלביץ', מנדל בודנייה, אריה חנוך

*הערה: היו בקבוצה שישה עשר אנשים. מדוע חתמו רק תשעה?

בקבוצה היו שלוש נשים ושתי נערות. הגברים בקבוצה בכל זאת ניסו להציל אותן מעונש כבד.

והיו בקבוצה שניים לא יהודים, מתנגדי משטר, חבריו הטובים של אדוארד קוזניצוב מהמאסר הקודם, אשר הצטרפו לגורל היהודים אומנם אבל מטרתם היתה לצאת מבריה"מ, בשונה משאר חברי הקבוצה אשר רצו באופן ספציפי לחיות בישראל.


הצעות נושאים לדיון

  1. “אנשים שרוצים להילחם למען צדק וחופש, צריכים להיות מוכנים לשלם מחיר כבד" - סילווה זלמנסון,​ מתוך הסרט 00:10:03 - האם אתם הייתם מוכנים לוותר על החופש שלכם למען מטרה נעלה?

  2. "אבא, אתה חושב שאתם הייתם טרוריסטים?" בסרט: 00:20:04 - מה ההבדל בין טרוריסטים לגיבורים? תשובה: טרוריסט זה אדם שמאיים על אזרחים למען מטרות פוליטיות. חברי הקבוצה לא איימו על אנשים ולכן לא עשו מעשה טרור.

  3. "אני לא מכיר שום אידיאל ששוה למענו לערוף ראשים. היו הרבה אידיאלים ולמענם נערפו המון ראשים. אך בחלוף הזמן האידיאלים הופרכו והראשים לא צמחו עוד." אדוארד קוזניצוב, בסרט 00:52:24 - לחזק בדיון את הנקודה שאפשר לעשות שינוי בעולם בלי לפגוע באנשים תמימים. האידיאל, גם אם נעלה, הוא לא תירוץ לפגוע בחיי אדם.

____


 

כתבה והכינה: ענת זלמנסון קוזניצוב

bottom of page